25 Haziran 2015 Perşembe

Ülkemizin atık yönetim stratejisinin en önemli ilkelerinden birisi "atıkların geri kazanılması"dır. Başta Çevre Kanunu olmak üzere çevre mevzuatını oluşturan bütün hukuki düzenlemelerde atıkların tekrar kullanılması, materyal ve Enerji olarak geri kazanılması öncelikli yönetim prensiplerinden birisi olarak ele alınmıştır. Bu amaçla, Çevre Mevzuatında atıkların kaynağında ayrı toplanması esas olarak kabul edilmiştir. Ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin düzenlemeler 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir. Ambalaj üretiminden ambalajlı ürünlerin satışa sunulması, ambalaj atıklarının toplanmasından geri kazanımına kadar geçen aşamalarda tüm paydaşlara ayrı ayrı görev ve sorumluluklar verilerek ambalaj sistemi kurulmuştur.

Bu sistemde; "Hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, bir ürünün üreticiden kullanıcıya veya tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış tüm ürünler" ambalaj, "üretim artıkları hariç, ürünlerin veya herhangi bir malzemenin tüketiciye ya da nihai kullanıcıya ulaştırılması aşamasında ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan kullanım ömrü dolmuş tekrar kullanılabilir ambalajlar da dâhil çevreye atılan veya bırakılan satış, ikincil ve nakliye ambalajlarının atıkları," ambalaj atığı, olarak tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan şişe, koli, kutu, palet, çuval, vb. tüm ürünler ambalaj olarak tanımlanmakta, ambalajla birlikte satılan kapaklar da ambalaj kapsamına alınmaktadır.

Genişletilmiş üretici sorumluluğu ve kirleten öder prensibine göre ürünlerini ambalajlı olarak piyasaya süren işletmelere yıllara göre artan toplama hedefleri verilmekte ve bu hedefler doğrultusunda ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması sağlanmaktadır. Bu hedefin sağlanıp sağlanmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan belgelendirmede malzeme cinsi esas alınmakta olup, piyasaya sürülen ambalaj malzemesine karşılık aynı cins ambalaj atığı toplanmaktadır. Dolayısıyla PET şişenin yerine PE ve PP kapaklar belgelendirmede kullanılamamakta ve kapak toplanması durumunda PET şişelerden muafiyet söz konusu olamamaktadır. Hedeflerden az ambalaj atığı toplanması durumunda toplanmayan miktarlar bir sonraki yıla %10 luk artışla ilave edilmektedir. Görüldüğü üzere, PE veya PP kapak toplanması PET şişe toplandığı anlamını taşımamakta olup, PET ambalajın yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır. Her ambalaj cinsi için ayrı ayrı hedefler uygulanmaktadır.

Bununla birlikte; ambalaj atıklarının bir parçası olan kapaklar sivil toplum kuruluşları tarafından geri Dönüşüm konusunda farkındalığı artırmak ve Engelli vatandaşlara yardımcı olabilmek amacıyla başlatılmış bir çalışma olup, mavi kapak simge olarak seçilmiş ve kapak biriktirme kampanyaları başlatılmış olup, söz konusu kampanya ve projeler Bakanlığımız dışında çeşitli STK'lar tarafından yürütülmüştür.

Mavi kapak toplanmasına ilişkin uygulamalar ve Bakanlığımız ambalaj sistemini aksatmadığı gibi vatandaşlarda geri kazanılabilir atıkların ayrı toplanmasına ilişkin farkındalık yaratmakta ve geri kazanım bilinci oluşturmaktadır. Bu hususlar çerçevesinde yanlış algı ve bilgilendirmelerin önüne geçilmesi önem arz etmekte olup, bu noktada Bakanlığımızca yapılan ve yapılacak bilgilendirme çalışmalarında söz konusu durum hassasiyetle ele alınacaktır.

Yorumlar

Diğer Haberler

Kira sözleşmelerinde sürenin uzaması​ halinde kira artış oranı ne olur?
Kira artış oranları her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte güncelleniyor. Peki kira sözleşmelerinde sürenin uzatılması halinde kira artış oranı ne olur? 
Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den yeni deprem uyarısı!
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli yaptığı yeni paylaşımda bazı bölgeler için uyarılar yaparak, 6,0 büyüklüğe yakın atımların sürpriz olmayacağını belirtti.
Estonşehir Koru'da 60 ay vade sıfır faizle konut sahibi olma fırsatı!
Bahçeşehir 1. Kısım’da hayata geçirilen Estonşehir Koru projesinde konut sahibi olmak isteyenler için 60 ay vade sıfır faizle konut sahibi olma fırsatı sunuluyor. 
Zeytinburnu Irmak Pearl Residence’ta 12.4 milyon TL’ye! Yeni proje!
Irmak Pearl Residence projesinde yer alan konutların satış fiyatları 12 milyon 400 bin TL’den başlıyor. Projenin anahtar teslimlerinin 2026 yılının Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor. 
Mağdur ev sahibinden yeni öneri: Kiracılara faizsiz kredi verin, düşsünler yakamızdan!
Mağdur ev sahibi sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak, “Kiracılara faizsiz kredi verin, düşsünler yakamızdan” dedi.