24 Haziran 2015 Çarşamba

İşte ALB Forex Analisti Enver Erkan'ın Faiz yorumu:   

Gerek geçtiğimiz hafta yapılan Fed toplantısından doların güç kaybederek çıkması gerekse yurtiçinde koalisyon hükümeti beklentileri kurda aşağı yönlü hareketleri desteklemişti. Bu sebepten dolayı Merkez'in en azından şu aşamada faizlere dokunmaması beklentimiz mevcuttu. Merkez Bankası'nın faizlerde herhangi bir değişiklik yapmaması piyasalar üzerinde sert bir fiyatlamaya neden olmayacaktır. 

Diğer yandan, geniş resimde önemli olan unsurun şu anda hükümetin kurulmasına ilişkin süreç olacağını düşünüyoruz. Çünkü erken seçim ihtimali, her ne kadar koalisyona ilişkin bazı formüller ön plana çıkmış olsa da, kayda değer olmayı sürdürüyor. Eğer hükümet kurulamaz ve 45 günlük süre aleyhte işlemeye başlarsa kurda TL'nin değer kaybı eğilimine bağlı olarak yukarı yönlü hareketlenme tekrar hız kazanabilir. Bu durumda da fiyat istikrarını korumak adına gözler Merkez'in elindeki politika araçlarına çevrilecektir.

Döviz kurlarının gerek içsel, gerekse de dışsal etkilerle beraber aşağı gelmiş olması Merkez'in elini rahatlatan bir etmendi. Diğer yandan mevsimsel koşulların da gıda enflasyonuna aşağı yönde etki yapması, olası gevşeme yönündeki adımlar için izlenmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki, Türkiye'nin risk primi seçimden sonra oluşan tablo ile halen yüksek kalmaya devam etmektedir. Son TCMB Beklenti Anketi'nde de enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edilmiş, diğer yandan 6, 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin Faiz beklentileri de mevcut politika faizi olan yüzde 7,50'nin üzerindedir. Enflasyon ve risk primi piyasa faizlerini yukarıda tutmaya devam ettiği sürece para politikalarının gevşemesi ortamı da oluşmayacaktır.

Kurulacak olan yeni hükümetin izleyeceği patika da önemli olacaktır. İlerleyen dönemde TL değer kaybetme eğilimini devam ettirirse daha proaktif bir Merkez Bankası istenebilir. Bu durumda da Merkez Bankası'nın amaç ve araç bağımsızlığı çerçevesinde sıkılaşma yönünde adımlar atması beklenebilir. Seçim sonuçları ilerleyen aylarda daha şahin bir Merkez Bankası beklentisini de artırmıştır.

Yorumlar

Diğer Haberler

Mersan Madencilik'in konkordato talebi reddedildi!
Muğla'da faaliyet gösteren Mersan Madencilik İnşaat Hafriyat Tarım Turizm Ticaret ve Sanayi İthalat İhracat Limited Şirketi'nin konkordato talebi reddedildi.
Kasaba Modern'de yüzde 25 peşinat 36 ay vadeyle konut fırsatı!
İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Tecim iş birliği ile İstanbul Anadolu Yakası Çekmeköy Ömerli’de inşa edilen Kasaba Modern'de yüzde 25 peşinat 36 ay vadeyle konut fırsatı başladı. 
Gayrimenkul uzmanı Murat Gültekin'den yatırım tavsiyesi: İkamet etmek için konut, telefon parasına tarla al!
Gayrimenkul uzmanı Murat Gültekin'den yatırımcılar için yatırım tavsiyesi geldi. Yatırım için konut, arsa ve tarla almak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.
TOKİ Ankara Mamak projesine 'Çed olumlu' kararı! 1. ve 2. etapta çalışmalar resmen başladı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara Mamak'ta inşa edeceği 712 adet konut projesi için 'Çed olumlu' kararı verildi ve birinci ve ikinci etapta inşaat çalışmalarına başlandı.
Dedeman Hotels ve Resorts International'dan İstanbul'a yeni otel: Park Dedeman Kartal için imzalar atıldı! 
Türkiye’nin ilk yerli otel zinciri Dedeman Hotels ve Resorts International (DHRI), Kartal’da hayata geçireceği Park Dedeman Kartal için imzaları attı.