23 Haziran 2015 Salı

Sağlanan imar artışı ile yeni bina finanse ediliyor. İmar artışı olmayan yerlerde ise vatandaş maliyeti kendi üstleniyor. Oysa kentsel dönüşümde göz ardı edilen bir seçenek daha var; o da bina Güçlendirme.

Hem süre hem maliyet avantajı sağlıyor
2014 yılının temmuz ayında çıkan yönetmelikle önü açılan Güçlendirme çalışması yıkım kadar yaygın değil. Bunun ilk nedeni imar artışı alınarak sağlanan avantaj, diğeri de vatandaşın konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması. Oysa uzmanlar uygun yapılarda güçlendirmenin hem süre hem de maliyet avantajı olduğuna dikkat çekiyor. Yıkılıp yeniden yapılan yapılarda devreye Müteahhit firmalar girdiği için vatandaşın payına düşen metrekare azalırken, güçlendirmede evler küçülmüyor.

Maliyeti nedir
Riskli yapılarda güçlendirme alternatifinin pas geçildiğini belirten Art-Yol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, "Yıkılıp yeniden yapılan bir Yapı ne kadar sağlamsa, doğru güçlendirilen Yapı da o kadar sağlam olur. 5 katlı bir yapıda Daire başı maliyetin 50-80 bin lira. Ama vatandaş bu ihtimali bilmiyor" dedi.

Binalarda güçlendirme nasıl yapılır
Gayrimenkul Hukuku Derneği başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, binasını güçlendirmek isteyenlerin yapması gerekenleri anlattı.

İşte adım adım güçlendirme süreci;

-Önce apartman için riskli yapı tespitinde bulunulmalı.

-Riskli yapı tespitinden sonra 15 günlük süre içinde itirazlar olmaz ise riskli yapı statüsü kesinleşir. İtiraz olursa Bakanlık ve üniversitelerin belirlediği teknik heyet tarafından yapı incelenir.

-Riskli yapı statüsünün kesinleşmesi ile beraber apartman maliklerinden herhangi birisinin başvurusu ile SPK lisanslı değerleme şirketlerinden bir değerleme raporu alınması gerekir.

-Yine apartman maliklerinden birisi diğer kat maliklerini toplantıya davet eder.

-Apartman maliklerinin davet edildiği toplantıda yeniden inşaat yapılması için gerekli olan oran Arsa paylarının 2/3 çoğunluğu olmakla beraber güçlendirme kararı için bu oran kat maliki sayısının 4/5'dir. Yani güçlendirmede yasa Kat Mülkiyeti Yasası'nda yer alan kat maliki sayısının 4/5 çoğunluğunu arar. Güçlendirme kararını maliklerin 4/5 çoğunlukla alabilmesi için de; güçlendirmenin o bina için teknik olarak mümkün olduğu tespit edilmeli. 4/5 kat maliki sayısı bina ortak karar protokolüne güçlendirme kararı aldıklarını beyan etmeli. Kat Malikleri tarafından ‘Güçlendirme Projesi' hazırlatılmalı ve proje kapsamında imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınmalı.

Yorumlar

Diğer Haberler

Kira sözleşmelerinde sürenin uzaması​ halinde kira artış oranı ne olur?
Kira artış oranları her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte güncelleniyor. Peki kira sözleşmelerinde sürenin uzatılması halinde kira artış oranı ne olur? 
Milli Emlak Çanakkale ve Konya’daki arazileri kiraya veriyor!
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Çanakkale ve Konya’da yer alan arazileri kiraya verecek. Arazilerin kiralama ihaleleri 8 Nisan ve 14 Nisan’da yapılacak.
Bursa Nilüfer Saklı Koru Konakları’nda 18 milyon TL'ye 5+1 villa!
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde hayata geçirilen Saklı Koru projesinde, 5 oda 1 salon villaların fiyatları 18 milyon TL’den başlangıç gösteriyor. 
Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den yeni deprem uyarısı!
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli yaptığı yeni paylaşımda bazı bölgeler için uyarılar yaparak, 6,0 büyüklüğe yakın atımların sürpriz olmayacağını belirtti.
TOKİ’nin iki projesi için daha teslim tarihi belli oldu!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın Diyarbakır Kayapınar ve Osmaniye Kadirli projeleri için teslim tarihleri belli oldu.