20 Haziran 2015 Cumartesi

Yunanistan görüşmeleri yine hüsranla sonuçlanırken, tarafların açıklamalarındaki sertliğin dozu arttı. Anlaşma konusunda topu birbirlerine attıkları görülen taraflar arasında Yunanistan,  durumun IMF yüzünden olduğunu, IMF'nin zorlu koşullar öne sürdüğünü ve Avrupa'nın borç rahatlatmasını IMF'nin reddettiğini ifade etti. IMF Başkanı Lagarde ise 30 Haziran'da 1,6 milyar euro ödenmezse Yunanistan'ı iflas etmiş sayacaklarını ve Kurtarma Fonunda kalan 7,2 milyar euroluk Kredi diliminin iptal olacağını açıkladı. Yunanistan'ın hafta içerisindeki söylemleri git gide sertleşirken, Tsipras kırmızı çizgileri saydığı emekli maaşı kesintisi ve KDV reformu gibi alanlarda geri adım atmaya yanaşmadı. Bununla birlikte kreditörlere yeni teklif sunduğunu ve topun kendilerinde olduğunu belirtti.

Hareketli Yunanistan gündemi Avrupa'daki veri akışı ve Draghi'nin Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmayı gölgede bıraktı. Draghi yapmış olduğu açıklamada geçmiş dönemlerindeki açıklamalarına paralel söylemlerde bulundu. Bununla birlikte takip edilen veri akışında; Almanya'da Mayıs ayı enflasyon verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 0,7 ile piyasa beklentilerine paralel açıklandı. Euro Bölgesi Mayıs ayı enflasyon verileri ise aylık bazda yüzde 0,2 yıllık bazda ise yüzde 0,3 artış göstererek beklentiler dahilinde açıklandı. Söz konusu veriler Euro Bölgesi'nde toparlamanın sürdüğü olarak algılandı.

ABD'de kritik Fed haftası geride bırakıldı. Fed toplantısında, faizler sabit bırakılırken, 2015 yılına dair büyüme beklentileri düşürüldü, işsizlik oranı beklentileri ise artırıldı. Bu yıla dair fonlama Faiz oranı beklentisi değiştirilmezken 2016 ve 2017 yılı fonlama Faiz oranları beklentileri aşağı yönlü revize edildi. Yellen ise Faiz artışının verilere bağlı olacağını yineledi ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların hafiflediğini söyledi. Haftanın sonuna yaklaşırken ABD'de açıklanan Mayıs ayı enflasyon verileri beklentinin hafif aşağısında kaldı. Çekirdek enflasyon yüzde 0,1 artış gösterirken, manşet enflasyon yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde hafta başında görülen kötümser tablo, haftanın geri kalanında yerini iyimser bir görünüme bıraktı. Haftanın ilk işlem gününde takip edilen Mart ayı işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak yüzde 10,6 oldu. Siyasi belirsizlik devam ederken, USDTRY paritesinin 2,74 seviyelerini test etmesinin ardından Borsa İstanbul satışlarla karşılaştı. Haftanın geri kalanında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon ile ilgili açıklamaları ve Fed toplantısının ardından gelişmekte olan ülke piyasalarında risk iştahının artmasının etkisiyle Borsa İstanbul kayıplarını telafi etti.

22 Haziran haftası beklentileri

Bu hafta da Yunanistan'a ilişkin görüşmeler yine gündemde ilk sıralarda yer alıyor olacak. Euro Bölgesi liderlerinin Pazartesi yapacağı görüşmede muhtemelen mevcut kurtarma programının uzatılması gündeme gelecek. Çünkü Eurogroup başkanı Yunanistan için eurodan çıkışa doğru yol aldığını söylemiş olsa da mevcut kurtarma programının uzatılması konusunu da gündeme getirmişti. Yunanistan'a ilişkin hız kazanan gündem sonrası taraflardan gelen kafa karıştırıcı açıklamalar haber kirliliği yaratmış durumda. IMF'nin 30 Haziran'da 1,6 milyar euro ödenmezse Yunanistan'ı iflas etmiş sayacaklarını ve Kurtarma Fonunda kalan 7,2 milyar euroluk Kredi diliminin iptal olacağını açıklamasının ardından iflasın eşiğinde olan Yunanistan'ın akıbetine dair sinyali bu hafta almaya çalışacağız.

Yunanistan gelişmelerinin yanı sıra kritik Fed haftasını geride bırakmamızın ardından bu hafta yoğun veri akışı ile meşgul olacağız. ABD'de kişisel gider ve harcamalar verileri enflasyon görünümü açısından dikkatle izlenecek. Kişisel giderlerin aylık bazda Mayıs ayında yüzde 0,7 artış göstermesi beklenmekte. Bununla birlikte ABD'de bireylerin Tasarruf eğilimine devam edip etmediğine ilişkin sinyal almaya çalışacağız. Büyüme verisinin de takip edileceği haftada, ABD 1. çeyrek ekonomik büyümesinin 3. revizyonunda beklentiler yüzde 0,2 daralma şeklinde. Fed Başkanı Janet Yellen geçtiğimiz toplantısında, 2015 yıl sonu büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmiş olsa da, 1. çeyrekteki zayıflamanın mevsimsellik kaynaklı olduğu görüşünü koruyor. Toplantıda faiz artırımının zamanlamasına ilişkin sinyal vermeyen ve başarılı bir algı yönetimi ile pusulanın ekonomik veriler olduğunu söyleyen Yellen'ın açıklamalarının ardından büyüme verisi piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Beklentilerin üzerinde gelecek bir büyüme verisi faiz artırımı konusunda 2015 yılı için piyasaları hazırlamaya çalıştığını düşündüğümüz Janet Yellen'ı teyit ederek USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlere neden olabilir.

Yurt içinde siyasi gündem bu hafta etkisini bir nebze daha fazla hissettirecek. 18 Haziran'da YSK seçim sonuçlarını açıkladı. 23 Haziran'da mecliste yemin töreninin ardından koalisyon senaryolarının yerini, koalisyon turları alacak. Koalisyon görüşmeleri sırasında olumsuz açıklamalar gelmesi ve bu sürecin de uzaması durumunda Türk Lirası cinsinden varlıklardan kaçış görebiliriz. Erken seçim ihtimalinin gündeme gelmesi ise halihazırda istenmeyen senaryo olduğundan, Türk lirası cinsinden varlıklar açısından olumsuz bir görünümün uzun vadeye yayılmasına neden olur.

Siyasi gündem ile birlikte bu hafta yurt içinde 23 Haziran'da PPK toplantısı takip edilecek. Siyasi belirsizliğin sürdüğü bu dönemde piyasalar Merkez Bankası'ndan herhangi bir aksiyon beklemiyor. Son dönemde ortalama fonlama maliyetini %8,50 seviyelerine yükseltilmesi, faiz koridorunda bir değişikliğe gider mi sorusunu akıllara getirse de söz konusu belirsizlik ortamında Merkez'in herhangi bir hamlede bulunmayacağını düşünüyoruz.

Koalisyon turlarının yurt içinde yaratacağı hareketliliği de düşününce USDTRY paritesinin haftayı 2,70 seviyesinin aşağısında tamamlamış olması Türk Lirası yatırımcılarının haftaya daha rahat başlamasına neden olabilir.

Yoğun gündem ile birlikte bu hafta USDTRY paritesinde 2,70 seviyesinin altında göreceğimiz seviyeler Borsa İstanbul'da yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Teknik olarak ise Borsa İstanbul'un yükseliş denemelerinin devam edebilmesi 82.500 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmektedir. Endeksin yükseliş denemelerinde 84.000 ve 85.000 seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Borsa İstanbul'da USDTRY paritesinde 2,70 seviyesinin üzerinde göreceğimiz hareketler Borsa İstanbul'da satışlara neden olabilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde 80.000 ve 77.500 önemli destek seviyeleridir.

Yorumlar

Diğer Haberler

Çiftçilerin hesaplarına tam 331.3 milyon TL yattı! Tarımsal destek ödemelerinde son dakika Aralık müjdesi! 
Binlerce çiftçiyi ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. Çiftçilerin hesaplarına tam 331.3 milyon TL yattı. İşte kalem kalem hesaplara geçen ödemeler...
Motorine zam geldi, tabelalar değişti! Akaryakıt alacaklar dikkat: İşte güncel benzin, mazot fiyat listesi 21 Aralık...
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar, motorin ve benzine zam olarak yansıdı. Bugün motorine zam geldi ve tabelalar değişti. Peki akaryakıt fiyatları ne kadar arttı? İşte detaylar ve yeni akaryakıt fiyat listesi 21 Aralık 2024...
126 metrekare 3+1 prefabrik ev fiyatları ne kadar? Son dakika 20 Aralık 2024 fiyat listesi...
Prefabrik ev fiyatları son zamanların en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Peki 126 metrekare 3+1 prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte güncel prefabrik ev 20 Aralık 2024 fiyat listesi... 
Sinpaş Boulevard Çankaya’da sınırlı sayıda 3+1’ler 17 milyon 406 bin TL yerine 12 milyon 533 bin TL’ye!
Sinpaş Boulevard Çankaya projesinde yer alan sınırlı sayıda 3 oda 1 salon konutlar 17 milyon 406 bin TL yerine 12 milyon 533 bin TL’ye satılıyor. 
Alarko Holding'ten 1.9 milyar TL'lik arsa satışı! Tuzla'daki 95 bin 351 metrekarelik arsa o şirkete gitti! 
Alarko Holding'in bağlı ortaklıklarından Alarko Konut Projeleri Geliştirme A.Ş., İstanbul'da dev bir satışa imza attı. Tuzla'daki 95 bin 351 metrekarelik arsa 1.9 milyar TL'ye satıldı. İşte ayrıntılar...