20 Haziran 2015 Cumartesi

Şirketin ikinci kuşak patronu Dimağ Çağıner, Mersin Anamur'da da Otel ve AVM kuracaklarını söylüyor. Çağıner'e göre Kıbrıs'ta çözüm çok yakın…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için Turizm sektörünün ayrı bir önemi var. Ne de olsa ekonomisi halen büyük oranda bu sektöre dayanıyor. Ancak Yavru Vatan yeni yatırımlarla birlikte sağlık ve tarım sektöründe de adından söz ettirecek gibi görünüyor.

DEİK Türk-KKTC İş Konseyi Başkanı Dimağ Çağıner, Ada'nın önde gelen otellerinden Acapulco'nun bağlı olduğu ÇAĞINERŞirketler Grubu'nun da İcra Kurulu Başkanı. Henüz 38 yaşında olan Çağıner Ada'nın sadece ekonomisiyle değil siyasetiyle de yakından ilgili. Çağıner'le hem ailesinin işlerini hem de Ada ekonomisi ve siyasetindeki son gelişmeleri şöyle yorumladı;

Babam Ünal Çağıner 1978 yılında Akgünler Turizm'i kurarak turizm sektörüne girmiş. 1981 yılında şu anda Acapulco Oteli'nin bulunduğu araziyi kiralamış. Önce restoran ve bungolov işleterek işe başlamış. Kazandıklarıyla Acapulco Oteli'ni kurmuş. Acapulco Oteli'nin oda sayısını zaman içinde yaptığımız ilave yatırımlarla 850'ye çıkardık. Etten peynire, sütten sebzeye otelimizin ihtiyacı olan gıda ürünlerini kendimiz üretiyoruz. Ada'nın en büyük üçüncü tarım firmasıyız. İçinde yem fabrikası da olan entegre bir tesis. Orada keçi sütü üretimine de başlıyoruz. Bunun için süt işleme fabrikamızı yeniliyoruz. Bir diğer faaliyet alanımız ise armatörlük. Grubumuza ait 6 gemimiz var. Bunlar Mersin ve Taşucu'ndan Magosa ve Girne'ye yolculu tır taşımacılığı yapıyor. Ayrıca Mersin-Beyrut, Mersin-Lazkiye arasında da hizmet veriyor. Yine kendimize ait 100'ün üzerinde tır filomuz var. Bunlar da Türkiye ile KKTC arasında taşımacılık yapıyor.

Anamur denizyoluyla Girne'ye 45 dakika mesafede. Coğrafi konumu itibariyle çevresindeki şehirlerden de farklı. Bu haliyle Kıbrıs'ı çok andırıyor. O yüzden oraya Yatırım yapmaya kararı verdik ve denize sıfır olan 150 dönümlük bir arazi satın aldık. Orada 5 ve 4 yıldızlı birer Otel ile Alışveriş Merkezi kurmayı planlıyoruz. Anamur'u Gazipaşa Havalimanı'na bağlayacak olan tünellerin bitmesini bekliyoruz. Tünellerin inşaatı bittiğinde havalimanıyla Anamur arası 40 dakikaya inecek.

KKTC'ye yılda yaklaşık 1 milyon turist çekiyoruz. Bunun yaklaşık 700 bini Türkiye'den geliyor. Geçen yıl iyi bir sezon geçirdik. Türkiye'nin ve KKTC'nin vermiş olduğu turizm teşvikleri sayesinde Avrupa'nın 14 ülkesinden KKTC'ye charter uçuşlar gerçekleşti. Bu sayede Ada'ya ilk defa Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden turist geldi. charter seferlerle gelen turistlerin sayısı 200 bini geçti. Ancak bu yıl 2014'e göre biraz daha hareketsiz geçecek gibi görünüyor. Çünkü Avrupa pazarı küçüldü. Mısır turizmde yeniden toparlanmaya başladı. Bu bizi olumsuz etkiliyor. Rusya turizmde büyük bir gelir kaynağı. Ancak ambargo nedeniyle bu ülkede charter uçuşlar için operasyon yapamıyoruz. Kazakistan'da da aynı sorunu yaşıyoruz.

KKTC'de satılabilir 19 bin yatak kapasitesi var. 2016 yılında 5 bine yakın yatak kapasitesi daha eklenecek. Acapulco Grubu olarak biz de 5 yıldızlı bir otelin inşaatını sürdürüyoruz. Bafra'da iki ortakla birlikte inşa edeceğimiz  Bafra CYPRİUM  isimli bu otelimiz 400 odalı olacak. Bunlar 2016'da devreye girecek. 2017 yılında Long Beach ismiyle bir otel yatırımına daha başlıyoruz. Burası 375 odalı olacak ve 2018 yılında devreye girecek.

SAĞLIK TURİZMİ ADA’DA GELİŞİYOR

Yakın Doğu Üniversitesi iki yıl önce çok büyük bir üniversite hastanesi açtı. Bununla birlikte Sağlık turizmi başladı. Bunun sağlık turizmini tetikleyeceğini düşünüyorum. Bunun yanında kongre turizmine yönelik son 10 yılda büyük yatırımlar yapıldı. 5 yıldızlı oteller kendi kongre merkezlerini devreye soktular.  Kongre turizmine yönelik olarak özellikle eylül-mayıs ayları arasında gerek Türkiye'den gerekse Avrupa'dan ciddi talepler görmekteyiz. Ancak bu tür turizm hareketlerinde direkt uçuşlara daha çok ihtiyaç var. Ambargo yüzünden bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Eko turizm alanında gelişmeler var. Bazı köyler devlet tarafından yapılandırılarak eko turizme açıldı. Yürüyüş, kuş izleme amaçlı veya çiçeklerle ilgilenen özel grupların oluşturduğu turların sayısında artış var.

YATIRIMLAR ARTIYOR, EKONOMİ GELİŞİYOR

Burada üretim maliyetleri yüksek. Dolayısıyla imalat sektöründe iç piyasanın taleplerini karşılayabilecek hafif sanayi yatırımları yapılabilir. Tarıma dayalı sanayi yatırımları olabilir. Zaten yeni turizm tesislerinin devreye girmesiyle birlikte iç pazarda tüketim artacak. Tarımla ilgili bugüne kadarki dezavantajımız suydu. Anamur Dragon Çayı'ndan KKTC'ye su taşıyacak boru hattının önümüzdeki ay devreye girmesi planlanıyor. Bu hat yılda 70 milyon metreküplük bir hacme sahip olacak. Bunun yarısını içme suyu olarak, yarısını da tarımda sulama için kullanacağız. Bunun yetmediği veya ulaşamadığı yerlerde de kaynak sularını kullanacağız. Şuanda gelecek olan suyla nasıl bir tarımsal ekonomi yaratabiliriz diye çalışmalar yapılıyor. Enginar gibi niş ürünlerin üretilmesi planlanıyor. Bu ürünler KKTC'de çevremizdeki ülkelerden daha erken yetişiyor. Bunları bir iki ay önceden pazara sunabileceğiz.

ÜNİVERSİTE MERKEZİ

Ada'nın coğrafi konumu ve apolitik durumu üniversite eğitimi için çok büyük avantaj. Kıbrıs'ta her ne kadar siyasi bir sorun yaşanıyor gibi görünse de aslında son dönemde çevremizdeki ülkelerde o kadar olay oldu ki Kıbrıs'ta yaşananlar çoğu insan için artık siyasi olay olarak görülmüyor. Çünkü Ada'da istikrar ve barış var. Eğitim için en önemli konu huzur. Kıbrıs'taki üniversiteler uluslararası piyasada iyi bir yer edindi. Hatta Güney Kıbrıs'tan daha iyi bir noktadayız. 71 binin üzerinde öğrencimiz var. KKTC'de 300 bin civarında nüfus olduğu düşünülürse bu rakam hiç de az değil. Özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen öğrenci sayısında büyük artış var. Gelen her öğrenci yılın en az 8-9 ayını burada geçiriyor. Turizme göre iç tüketime daha fazla katkıları var. Yeni üniversitelerin açılmasıyla birlikte eğitim sektörü daha iyi bir ekonomi yaratacaktır. Bu, Ada'da istihdamı da artıracak. Eğitim sektörü akademik personel istihdamı bakımından halkımızın yapısına da çok uygun.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM YAKIN 

Kıbrıs hem Avrupa'da olması, hem de Ortadoğu'ya yakınlığından dolayı bölgenin merkezi olabilecek bir konuma sahip. Bu özelliğinden ötürü Dubai'nin yerini alabilir. Demiryolu hariç olarak baktığımızda Kıbrıs'ta böyle bir ekonomik fırsat var. Biz Kıbrıs'ta tazminat sorunlarını konuşuyoruz. Oysa coğrafi konumundan dolayı KIBRIS adasından elde edilecek katma değer bunun çok üzerinde. Bunun için iki tarafın da siyasi görüşle değil de ekonomik zihniyetle masaya oturması lazım. Ancak burada Türkiye'nin garantörlüğü bizim için çok önemli. Bundan taviz veremeyiz. Bunun yanında siyasi eşitliğe dayanmayacak her hangi bir anlaşmaya sırf ekonomik çıkarlar nedeniyle de imza atmamamız gerekir. Cumhurbaşkanlığı seçiminden yeni çıktık. Mustafa Akıncı cumhurbaşkanımız oldu. Bununla birlikte olumlu siyasi hava oluşmaya başladı bile. 2016 yılında çözüme gitme ihtimali yüksek görünüyor.

Haftanın üç günü Türkiye’de;

DEİK Türk-KKTC İş Konseyi Başkanı olan Dimağ Çağıner, KKTC Seyahat Acenteleri Birliği'nde de Yönetim Kurulu Üyesi. KKTC'de Türkiye merkezli yatırımların artması gerektiğini belirten Çağıner, KKTC'nin de bir takım yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor:

"KKTC'deki yatırımların çoğu Türkiye kaynaklı. Türkiye ile çok ciddi bir bağımız var. Türkiye'deki yatırımcıların KKTC'de Yatırım yaparken yaşayabilecekleri bürokratik sıkıntıları ortadan kaldırmamız lazım. Özellikle turizm yatırımcıları çok zorlanıyor. Bundan sonra gelecek yatırımlar büyük hacimli olacak. Bu yüzden bürokrasimizin bunu kaldırabilecek altyapıya sahip olması gerekiyor. Yeni bir master plana ihtiyaç var. Hem KKTC'nin hem de Türkiye'nin bu master plan çerçevesinde çalışması gerektiğini düşünüyorum." 

ACAPULCO KONGRE TURİZMİ’NDE ADANIN EN BÜYÜĞÜ

KKTC'nin en büyük turizm tesislerinden biri olan Acapulco Girne oteli, 850 oda ve 2 bin 600 yatak kapasiteli. Deniz suyunu arıtarak kullanım suyu olarak değerlendiren işletme, güneş enerjisinden yararlanarak kendi elektriğini de üretmeye hazırlanıyor. 115 metrekareden bin 840 metrekareye kadar farklı büyüklükte 16 toplantı salonu olan tesis, kongre turizminde Ada'nın en büyük işletmesi. Dev SPA merkeziyle diğer tesislerden ayrılan Acapulco Resort & Convention & SPA, sağlık turizmine de hizmet verecek. Aqua Park'ı bulunan işletmenin plajda geniş bir alana kurulu lunaparkı da var.

ÇAĞINER Grup şirketleri 

ACAPULCO RESORT

TARSAN TARIM VE HAYVANCILIK

AKGÜNLER DENİZCİLİK

AKGÜNLER TURİZM
KIBRIS KARGO

Yorumlar

Diğer Haberler

Asgari ücretliler için kiraların en ucuz olduğu 10 kent belli oldu! İstanbul, Ankara, İzmir listede yok! 
Asgari ücretli için Türkiye genelinde en düşük kiraların olduğu 10 il açıklandı. Peki Türkiye'de en ucuz kiralar hangi illerde? İşte o liste...
İslam Memiş kazandıran yatırımın formülü açıkladı! Altın, dolar, gümüş ve borsa... İşte kazanan ve kaybeden taraf!
Altın ve para piyasası uzmanı İslam Memiş, sosyal medya hesabından mutlu yatırımın formülü vererek kazanan tarafın kimler olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan konut müjdesi: Aile büyüklüğü, afetler dikkate alınarak yeni sosyal konutlar yapılacak!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı bütçe görüşmelerinin son gününde TBMM Genel Kurulunda önemli açıklamalarda bulundu ve sosyal konutlara da değindi. İşte o açıklamalar...
126 metrekare 3+1 prefabrik ev fiyatları ne kadar? Son dakika 20 Aralık 2024 fiyat listesi...
Prefabrik ev fiyatları son zamanların en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Peki 126 metrekare 3+1 prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte güncel prefabrik ev 20 Aralık 2024 fiyat listesi... 
Meteor Vitalium Görükle'de 5 milyon 720 bin TL'den başlayan fiyatlar! Yeni proje!
Meteor Vitalium Görükle'de 5 milyon 720 bin TL'den başlayan fiyatlarla ev sahibi olma fırsatı sunuluyor. Peki Meteor Vitalium'da hangi konut tipleri var? İşte proje ile ilgili detaylar...